Stichting Hand to Hand

Werken aan een betere toekomst, een betere toekomst voor iedereen.

Girls can do anything

Het besef dat vrouwen de “backbone”van de samenleving zijn en dat zij door een kwalitatieve opleiding de vicieuze cirkel van armoede, onderdrukking en gebrekkig leven kunnen doorbreken wordt steeds groter.

Daarom ondersteunen wij veelbelovende meisjes die het verschil kunnen maken, maar hun studie niet kunnen voltooien omdat er simpelweg geen geld is. Zij hebben allemaal de wil om te studeren en iets van hun leven te maken, zelf de verantwoordelijkheid hiervoor te nemen. Alleen het ontbreekt hen aan financiële middelen. Zij krijgen nu een kans om het felbegeerde diploma te halen. Met een diploma op zak en kunnen zij makkelijker werk vinden en werken aan een betere toekomst.

Bewezen positieve langetermijneffecten van geschoolde meisjes:

-  Kinderen van geschoolde moeders maken meer kans zelf ook weer naar school te kunnen.
-  Geschoolde vrouwen leveren een grotere bijdrage aan economische ontwikkeling van een land.
-  Zij worden zelfredzaamheid en krijgen een gelijkwaardige positie in de samenleving.
-  Zij kunnen hun potentieel bereiken waardoor hun families, gemeenschappen en landen  transformeren.
-  Zij trouwen later en hebben een minder hoge kans op kinder- en moedersterfte.
-  Zij zijn veel beter uitgerust om voor hun behoeften en ambities op te komen.
-  Zij  kunnen onrechtvaardige wetten en schadelijke praktijken makkelijker aankaarten.
-  Zij zijn later minder kwetsbaar om ziekten op te lopen zoals aids.
-  Zij zijn beter in staat zich te wapenen tegen (seksuele) uitbuiting en slavenarbeid.
-  Geschoolde moeders hebben gezondere kinderen die ze beter voeden.
-  Elk jaar extra onderwijs dat zij hebben gekregen, dringt de kindersterfte terug met 5 tot 10 procent.
.

- Een oud Afrikaanse spreekwoord is 
When you educate a man, you feed his family. When you educate a girl you educate a nation"

-  Michelle Obama:
 The stats show when you educate a girl, you educate a family, a community, a country.
"It makes no sense that girls and women are not getting educated, that they’re not in school.  If we care about climate change, if we care about poverty, 
if we care about maternal child health, then we have to care about education."  The future of our world is only as bright as our girls,"  

 

 

In 2019 gingen Franka Mes en Miranda Viguurs als team "Happy Orange" de ADC uitdaging aan en stapten zij op 2 november in een knaloranje barrel, een Subaru Impreza, om de rit te wagen. Ze begonnen de barreltocht van zo’n 7000 kilometer voor Hand to Hand Kairaba Nursery School en voor "Girls can do Anything".  De Hand to Hand Karirba school is bezocht en de selectie van de meisjes hebben zij samen ter plekke gedaan. 

Ieder heeft haar eigen verhaal.
Vader of moeder overleden financieel zwak, veel broers en zussen.

Twee verhalen die er wel n beetje uitspringen :
Een van de meiden  voelt zich min of meer verstoten en is als baby weggeven aan tante. Is hier erg verdrietig door omdat Biologische family ver weg woont en vreemden voor haar zijn. Geen financiële ondersteuning .

Een ander studeert aan universiteit  law/ advocatuur haar ouders hebben ongewild geen opleiding gehad en doen er nu alles aan om haar als oudste kind te laten studeren. Zij hebben zelfs hun meubels en taxi (auto) verkocht om haar te laten studeren. Maar helaas.. niet voldoende

Daarna is er nog een bijeenkomst met de ouders geweest. Tijdens deze bijeenkomst was het wel bijzonder om weer de cultuurverschillen te zien. Moeders namen het woord .. over dat zij geen kans hebben gehad om naar school te gaan, niet kunnen lezen of schrijven. Dat ze nu maar moeten vertrouwen op datgeen wat er gezegd wordt en dat ze de meiden een ander leven gunnen dan dat van hen.  Ze verzekeren hen dat ze niet uitgehuwelijkt worden omdat een opleiding erg belangrijk voor hun toekomt en Gambia is. Daarom gaven ze de meiden een waarschuwing “ Het is nu aan jullie, de toekomst ligt nu in jullie handen, wij zijn erg blij voor jullie maar zorg dat je niet zwanger wordt en zet je volledig in voor je studie” .(Het blijkt dus dat zwangere meiden veelal op school niet geaccepteerd worden en weg worden gestuurd )

In totaal hebben zij 8 meisjes geselecteerd en volgen onderstaande opleiding:
2  Nurse / health care
1  Database management
1  Agriculture to improve products, healty food and export
1  Accountancy / commerce
1  Development sustainability and poverty reduction
1  Lawyer
1 Hairdresser and Beauty specialist. (niet op foto)

Miranda, Franka en alle sponsors namens deze meisjes heel veel dank! 

Wil jij ook meisjes ondersteunen zodat zij hun vakopleiding af kunnen maken. Ondersteun hen door een bedrag te doneren via deze site, klik op de button DONEER NU boven aan deze pagina o.v.v. " vakonderwijs meisjes "  of neem contact op met Franka 06 12526543  of mail naar info@stichtinghandtohand.nl

Stichting Hand to Hand heeft een onafhankelijk bestuur en is door de belastingdienst aangemerkt als een ANBI instelling zoals bedoeld in artikel 6.33 wet inkomstenbelasting 2001,waardoor giften onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar zijn van de belasting. Het bestuur dient er naar te streven om minimaal 95% van de ontvangen fondsen en gelden besteedbaar te hebben voor zijn doelstellingen, zodat vrijwel alle middelen terechtkomen bij diegene die het zo hard nodig hebben!

Doneren per bank: Uw donatie kunt u desgewenst overmaken naar NL49 RABO 0137 5473 07 onder vermelding van uw naam en (email) adres.